недеља, 01 јул 2018 11:07

ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊЕ У ХРАМУ ХРИСТА СПАСИТЕЉА

Оцените овај чланак
(4 Гласова)
JЕЛЕОСВЕЋЕЊЕ Фото Марко Филиповић

Јелеосвећење у храму Христа Спаситеља служили су убски свештеници у суботу 30. јуна 2018. године.

Јелеосвећење је Света тајна у којој се освећују уље и брашно, и  свештеници освећеним уљем помазују присутни верни народ за оздрављење душе и тела, што нам и говори једна од молитви којa се тада чита: ,,Благи и Човекољубиви, Милосрдни и Многомилостиви Господе, Који си обилан у милости и богат у доброти, Оче самилости и Боже сваке утехе, Који си нас Светим Апостолима Твојим оснажио да Јелејем и молитвом исцељујемо немоћи народа (Твога), Ти Сам учини Јелеј овај да буде на исцељење њима помазиваних, на ослобођење од сваке болести и сваке слабости, на избављење од зала онима што од Тебе очекују спасење. Да, Господе Боже наш молимо Ти се, Свемоћни, да све нас спасеш Ти, једини Лекару душа и тела, освети све нас, Ти Који исцељујеш сваку болест, исцели и слугу Твога, подигни га милошћу Своје Доброте са болнога одра, посети га милошћу и милосрђем Твојим, одагнај од њега сваку болест и слабост, да би, подигнут Твојом снажном руком, служио Теби са сваком захвалношћу, те да бисмо и сада, доживљавајући Твоје неисказано Човекољубље, певали и славили Тебе Који чиниш велике и дивне, славне и изврсне ствари.“

Ову Свету тајну за време Петровског поста, а у присуству мноштва верника  служили су убски свештеници у храму Вазнесења Господњег у Убу. Веници су са собом понели: уље, брашно и списак са именима својих сродника, која су прочитана, молећи Господа да им подари исцељење душе и тела. На крају Јелеосвећења верни народ пришао је да целива Свето Јеванђеље, а потом свако је добио освећено уље и брашно.

 

Објаву припремио и фотографисао:

Марко Филиповић вероучитељ

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

 

Webcam Live

  • Прошетајте са нама и упознајте једну од најлеших цркви у Србији! Можете видети предиван амбијент порте у којем је смештен, фрескописање руских уметника, музеј и читаоницу, Цркву Светог Макарија Великога и Крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице!

    Прошетајте са нама кроз Храм

 

  • Погледајте видео снимљен из ваздуха и упознајте унутрашњост  и спољашњост нашег Храм Христа Спаситеља из предивне перспективе. Видео је снимљен специјалном опремом и пружа Вам јединствен  доживљај и  нестварне  призоре !

    Храм из ваздуха

 

  • Ми смо ту да саслушамо сваки Bаш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити или размотрити Ваш предлог и сугестију.

    Питајте духовника

 

Издвајамо из галерије:

Погледајте комплетну галерију слика Храма Христа Спаситеља Галеријa