недеља, 31 децембар 2017 13:46

ОЦИ - НЕДЕЉА ПРЕД БОЖИЋ

Оцените овај чланак
(5 Гласова)
Фото Милош Рафаиловић

Оци су празник који је Црква посветила породици, а на првом месту оцима.

Оци су прве недеље пред празник рођења Господа Исуса Христа – Божић. У нашем народу установљен је обичај да деца ,,везују” очеве, а потом се оци ,,дреше” дајући им поклон. Символика овога нас упућује на дочек најрадоснијег хришћанског празника Божића, jer je Господ Исус Христос тај који  је својим рођењем помирио човека са Богом, одрешивши га греховних веза, а везавши га новом везом љубави за Бога.

Свету Литургију служио је јереј Александар Мандарић, уз појање убског црквеног хора ,,Пресвета Богородица Тројеручица.” Поучавајући верни народ на празник посвећен Оцима, отац Александар рекао је у својој беседи : ,,Деца су дар Божији родитељима. Деца су дата родитељима на поверење, али деца нису власништво ни оца ни мајке, даца су васништво самога Господа Исуса Христа. А ко су родитељи? Родитељи су повериоци оних којима је Бог поверио младо невино биће како би га  правилно васпитавали и упућивали ка имену Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа. Многи се данас питају како упоредити љубав мајке према деци и љубав оца према деци? Свети Владика Николај каже да је очева љубав за неколико већа од мајчинске, зато што је безусловна. Мајке девет месеци носе плод у утроби својој. Док рађају, док одгајају децу њихова љубав постаје условљена тим трудом, подвигом и болом. А отац воли своју децу зато што он то хоће и жели. Са том својом безусловном љубављу он постаје директни сарадник Божији овде на земљи. Тако да је недељива улога и мајке која у труду рађа и одгаја своје дете и оца који своје дете безусловно воли. “

 

Објаву припремио:

Марко Филиповић вероучитељ

 

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

 

Webcam Live

  • Прошетајте са нама и упознајте једну од најлеших цркви у Србији! Можете видети предиван амбијент порте у којем је смештен, фрескописање руских уметника, музеј и читаоницу, Цркву Светог Макарија Великога и Крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице!

    Прошетајте са нама кроз Храм

 

  • Погледајте видео снимљен из ваздуха и упознајте унутрашњост  и спољашњост нашег Храм Христа Спаситеља из предивне перспективе. Видео је снимљен специјалном опремом и пружа Вам јединствен  доживљај и  нестварне  призоре !

    Храм из ваздуха

 

  • Ми смо ту да саслушамо сваки Bаш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити или размотрити Ваш предлог и сугестију.

    Питајте духовника

 

Издвајамо из галерије:

Погледајте комплетну галерију слика Храма Христа Спаситеља Галеријa