четвртак, 12 мај 2016 13:00

ВЛАДЕТА ЈЕРОТИЋ О СВЕТОСТИ

Оцените овај чланак
(8 Гласова)
Западне двери цркве Вазнесења Господњег у Убу фото Сњежана Стојаковић

Владета Јеротић је говорио на тему СВЕТОСТИ у оквиру ДУХОВНИХ БЕСЕДА - Цркве Уб. Постаје ли човек свет својим моралним животом или сазнањем да ма какав му живот био, без Бога нема живот вечни, односно светост?

Владету Јеротића су питали: "Постаје ли човек свет, својим моралним животом?"

Ако живиш моралним животом и верујеш у људе и ако не верујеш у Бога повероваћеш, ако помало верујеш а чиниш добро постаћеш, не свет, али ћеш постати религиознији од тога. Значи морални живот чини нас-постаје, не постоји, него постаје. Ми постајемо хришћани! Нико није чак ни довољно хришћанин, а камоли православан. Хришћанство има највеће захтеве од свих религија света! Хришћанство је најтежа религија од свих религија света. Па ови у Индији са тим реинкарнацијама. То мој Владан Ђорђевић, пријатељ, каже: „Владета, много је сумњиво са тим реинкарнацијама, јер је много логично“. Кад је много логично нешто, нас привлачи логика, ми смо логички расположени, а треба у школама рано учити логику или такозвано дискурзивно мишљење. Не могу емоције, тако... Срби са својим емоцијама, па сада и у Цркви, верујем да код вас то и није тако, и у Београду је то опало, дође на сред Литургије, упали свећу и изађе. Ама, дај дођи на почетак Литургије и остани до краја. А није сада тако нешто да уђеш, мислиш када запалиш свећу, мислиш неки сентимент. Знај шта је Литургија. Имамо на српском језику Литургију од а до ш. Већ сам рекао, Јустин Поповић, на српском је држао Литургију. Нисам ја против црквенословенског, а опет не или или, него и и! Запад је веома дуго држао латинску службу и данас, одређене дане, одређене празнике, држе латински. То је стотинама година било. Па знате, то и простији људи су знали. Онда, Лутер је први превео на немачки језик Библију. И остао запамћен по том преводу јер треба, каже, онда када је то било 1516. године, оно чувено са Лутером, каже: „Треба прост немачки човек да зна шта је Литургија. Да уме да прати Литургију на свом језику.“ Не или или. Нека остане црквенословенски али српски што више. Отац Јустин Поповић је пример, то вам трећи пут кажем.

 

Овде сте прочитали део са ДУХОВНЕ БЕСЕДЕ Владете Јеротића у организацији Хришћанске Заједнице Цркве - Уб

Упознајте Хришћанску заједницу - Макарије Велики - Црква Уб - кликните на линк да прочитате више.

 

Припремили и уредили текст:

Протоставрофор Митар Миловановић

и вероучитељ Милош Рафаиловић

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

 

Webcam Live

  • Прошетајте са нама и упознајте једну од најлеших цркви у Србији! Можете видети предиван амбијент порте у којем је смештен, фрескописање руских уметника, музеј и читаоницу, Цркву Светог Макарија Великога и Крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице!

    Прошетајте са нама кроз Храм

 

  • Погледајте видео снимљен из ваздуха и упознајте унутрашњост  и спољашњост нашег Храм Христа Спаситеља из предивне перспективе. Видео је снимљен специјалном опремом и пружа Вам јединствен  доживљај и  нестварне  призоре !

    Храм из ваздуха

 

  • Ми смо ту да саслушамо сваки Bаш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити или размотрити Ваш предлог и сугестију.

    Питајте духовника

 

Издвајамо из галерије:

Погледајте комплетну галерију слика Храма Христа Спаситеља Галеријa