недеља, 02 март 2014 16:00

СРПСКО ПРОКЛЕТСТВО

Оцените овај чланак
(6 Гласова)
ЛЕПОТА ЋЕ СПАСИТИ СВЕТ Ђорђе Сандић

НАЈБОЉИ ВАСПИТАЧ

И СРПСКО ПРОКЛЕТСТВО

Велики си, Господе, и чудесна су дела твоја, и никакава реч није у стању да опише чудеса твоја!

Шта је грех??? Грех је не ићи Христовим путем!!!

"Не узимај узалуд име Господа Бога својега" (Трећа Божја заповест)

У свом досадашњем животу био сам на четири континента, обишао две трећине европских држава и нигде, нигде, ни код једног народа нисам чуо да неко псује Бога, осим код нас!

Мудре, старе мајке и баке, да би одвратиле децу, односно унучад од  "домаћег речника" очева и ђедова, причале су приче које су се дубоко урезивале у свест деце.

Једног, лепог и сунчаног дана један кујунџија сеђаше у свом дућану на тезги и кујући непрестано употребљаваше име Божје узалуд, или као клетву, псовку или узречицу. А хаџија неки пролазаше туда и слушаше са улице, и душа му се због тога узмути и узнемири. Па викну хаџија кујунџију:

- Ехееееееј кујунџијааааа, изађи напољееее!

А  кад кујунџија изађе, хаџија се сакри и чињаше се невешт. Врати се кујунџија у радњу, настави, како ковати, тако и гунђати и Божје име помињати. Опет га викну хаџија:

- Ехееееееј кујунџијааааа, изађи напољееее!

Кујунџија поново изађе, хаџија се опет сакри и чињаше се невешт. Врати се кујунџија у радњу али овај пут срдит, настави ковати али још јаче гунђати. Хаџија беше упоран, па га и тећи пут викну:

- Ехееееееј кујунџијааааа, изађи напољееее!

Овај пут кујунџија истрча бесно, опсова и осори се на хаџију:

- Вичеш ли то мене хаџијо, и правиш шалу са мном кад ја имам пуне руке посла?

Одговори хаџија мирно:

- Заиста, у Бога су пуније руке посла, па си Га ти више пута узалуд викнуо но ја тебе. Ко има право више да се љути: - Бог или ти, кујунџијо? Да ниси, не д'о Бог, већи од Њега?

Тад се кујунџија застиди, врати се у дућан па подви ноге на тезги и језик у устима.

Народну причу испричао:

раб Божји Ђорђе Сандић

 

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

 

Webcam Live

  • Прошетајте са нама и упознајте једну од најлеших цркви у Србији! Можете видети предиван амбијент порте у којем је смештен, фрескописање руских уметника, музеј и читаоницу, Цркву Светог Макарија Великога и Крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице!

    Прошетајте са нама кроз Храм

 

  • Погледајте видео снимљен из ваздуха и упознајте унутрашњост  и спољашњост нашег Храм Христа Спаситеља из предивне перспективе. Видео је снимљен специјалном опремом и пружа Вам јединствен  доживљај и  нестварне  призоре !

    Храм из ваздуха

 

  • Ми смо ту да саслушамо сваки Bаш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити или размотрити Ваш предлог и сугестију.

    Питајте духовника

 

Издвајамо из галерије:

Погледајте комплетну галерију слика Храма Христа Спаситеља Галеријa