Црквени хор

Спот снимљен о Васкрсу 2008. године у продукцији RTV City Уб

Сваке године спот се користи за редовне најаве и честитке поводом Васкршњих празника искључиво за потребе наше убске Цркве.

ХОР УБСКЕ ЦРКВЕ ПОСТОЈИ ПРЕКО 130 ГОДИНА

ПОЈТЕ БОГУ НАШЕМ, ПОЈТЕ ЦАРУ НАШЕМ, ПОЈТЕ
(Пс.46,6)

Црквено појање је активно учешће у Евхаристији. Рајски склад таланата као дара и вечне љубави - Христа. Овакво место у Цркви заузима и наш црквени хор.

У Цркви Христовој, службе Богу су вишеструке: ,,И различне су службе, али је Господ исти.,,(1.Кор. 12,5)

Свака личност у Цркви има своје место. Бог даје таланте сваком човеку које користи и умножава како би учврстио везу са Творцем и учинио је нераскидивом.

Богу се приноси песма од давнина: ,,Хвали, душо моја, Господа. Хвалићу Господа за живота свога, певаћу Богу своме целог свог живота.,,(Пс.146,2) Ми у Православљу приносимо себе, гласом својим приносимо најфинија осећања духа, са циљем да се попут ангела уподобимо Богу-Вечној Над Лепоти.

Духовник хора:
Протојереј Станиша Ђокић

среда, 05 јун 2013 22:00

КРАТКА ИСТОРИЈА УБСКОГ ЦРКВЕНОГ ХОРА

Оцените овај чланак
(4 Гласова)

ПРЕКО 130 ГОДНА ХОРА УБСКЕ ЦРКВЕ

 

Од 1891. године па до данас, хор су водили Руси, богомољци, образовани музичари, духовници ...

 

 

Убски Црквени хор,први пут се помиње 1891. године. После Првог светског рата свакако постоји активни црквени хор који воде: Најпре Рус Сергије Кољубински затим судија Иван Шенк а потом Жорж Мартин и Љубица Станковић.

После другог светског рата и доласком комуниста на власт хорска активност потпуно се гаси. Његову улогу преузимају приучени појци - Богомољци.

Након 65 година(2005. год) поново је обновљен хор убске цркве. Броји 25 чланова, углавно са основним музичким образовањем (Нижа Музичка Школа Уб). До 2011.год. хор води Тамара Ристић - Тешић, професор Музичке Културе из Уба.

Дo jуна месеца 2013. године хором диригује Урош Степановић професор дириговања на Музичкој Академији у Крагујевцу из Београда. Данас убски црквени хор успешно води својом  диригентском палицом, госпођа Милица Продановић, професор клавира из Уба у сарадњи са духовником  протојерејом Станишом Ђокићем, уз пуну подршку и помоћ убског свештенства.

Приметно је њихово учешће, како на Богослужењима тако и на Духовним Академијама и Богомољачким Саборима.

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Господина Милутина, хор прославља своју славу: Спомен Иконе Пресвете Богородице Тројеручице Хиландарске (25. јул).

Хор је у развоју и уз Божију помоћ припремамо нове полазнике, како би Бога анђеоском песмом во вјеки прослављали:

                      

                          ,,Говорећи међу собом у псалмима и песмама Духовним

                              певајући и појући Господу у срцу своме ,,(Пс 5,19).

 

Духовник хора:

Протојереј Станиша Ђокић

 

Више из ове категорије СПАСОВДАНСКА ДУХОВНА АКАДЕМИЈА »

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

 

Webcam Live

  • Прошетајте са нама и упознајте једну од најлеших цркви у Србији! Можете видети предиван амбијент порте у којем је смештен, фрескописање руских уметника, музеј и читаоницу, Цркву Светог Макарија Великога и Крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице!

    Прошетајте са нама кроз Храм

 

  • Погледајте видео снимљен из ваздуха и упознајте унутрашњост  и спољашњост нашег Храм Христа Спаситеља из предивне перспективе. Видео је снимљен специјалном опремом и пружа Вам јединствен  доживљај и  нестварне  призоре !

    Храм из ваздуха

 

  • Ми смо ту да саслушамо сваки Bаш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити или размотрити Ваш предлог и сугестију.

    Питајте духовника

 

Издвајамо из галерије:

Погледајте комплетну галерију слика Храма Христа Спаситеља Галеријa